Met onregelmatige tussenpozen houden wij dit weblog bij over dingen die we in de omgeving van Viggiona beleven, ons opvallen en over zaken die ons interesse hebben.

Lacerta Viridis


Tot nu toe hebben wij de kleurrijke grote hagedissen in onze tuin uitgescholden voor smaragdhagedis, maar als wij Wikipedia mogen geloven is de juiste benaming lacerta viridis of in het Nederlands oostelijke smaragdhagedis.
De oostelijke smaragdhagedis is een grote, forsgebouwde hagedis die een smaragdgroene kleur heeft waaraan de Nederlandse naam te danken is. De mannetjes zijn vaak intenser groen van kleur dan de vrouwtjes en hebben vaak een tekening bestaande uit vele zeer kleine zwarte vlekjes. De vlekjes beslaan slechts enkele schubben, soms is een goudgele gloed op de rug aanwezig. Mannetjes hebben in de paartijd een blauwe keel en zijkanten van de kop, de buik is geel van kleur. Vrouwtjes hebben een meer groene buik en zijn wat fletser tot soms bruin van kleur, vrouwtjes zijn soms gestreept. Vrouwtjes hebben soms een grijsblauwe keel maar deze is duidelijk minder geprononceerd dan bij de mannetjes.

Deze mannelijke oostelijkie smaragdhagadis (lacerta viridis) poseerde heel geduldig in onze tuin en wij konden hem tot op ongeveer 2 meter afstand benaderen.Aan de blauwe kleur aan de zijkanten van zijn kop kun je zien dat hij klaar is om te paren.

Geen opmerkingen: