Met onregelmatige tussenpozen houden wij dit weblog bij over dingen die we in de omgeving van Viggiona beleven, ons opvallen en over zaken die ons interesse hebben.

Castelli di Cannero

Bij Cannero liggen drie kleine eilandjes in het Lago Maggiore. Op twee eilandjes staat een kasteel. De kastelen werden tussen de 12de en de 13de eeuw gebouwd. Aan het einde van de XIVde eeuw werden de kastelen door de 5 Mazzardi broers bewoond. De broers waren afkomstig uit Ronco. Cannobio was destijds in twee politieke kampen verdeeld, de Guelfi en de Ghibellini. De familie Mazzardi maakte gebruik van deze situatie en, einde 1403, begin 1404, geholpen door de familie Rusca, maakten zij zich de kastelen eigen door de Guelfi te vermoorden. Jarenlang controleerden de gebroeders Mazzardi de hele kust, dit veranderde pas met de verkiezing van de nieuwe Dukaat van Milaan in de persoon van Filippo Maria Visconti. Nadat de bewoners van dit gebied eindelijk de Dukaat van Milaan overtuigd had, werd de aanvoeder Giovanni Lonati met 500 mannen gestuurd om de gebroeders Mazzardi te verslaan. In het jaar 1414 gaven ze zich eindelijk over omdat ze geen proviand meer hadden. In 1441 werd de familie Borromeo eigenaar van deze eilanden. De Graaf Lodovico Borromeo liet in 1519 een versterkt kasteel bouwen en noemde het 'Vitaliana' om eer te doen aan de familie uit Padova, stamfamilie van de familie Borromeo. Na de dood van Lodovico werd het kasteel aan zijn lot over gelaten; het begin van een onvermijdelijke ondergang.Tegenwoordig zijn de kastelen bekend onder de naam Castelli di Cannero.
De Castelli di Cannero staan in de steigers voor een grote restauratie. Ondermeer worden de pannendaken vervangen door de oorspronkelijke dakbedeking bestaande uit granieten stenen.