Met onregelmatige tussenpozen houden wij dit weblog bij over dingen die we in de omgeving van Viggiona beleven, ons opvallen en over zaken die ons interesse hebben.

GTA

De geschiedenis van de Grande Traversata delle Alpi (GTA)

Om de ontvolking in de Italiaanse Westalpen tegen te gaan en de streek weer wat nieuw leven in te blazen, kwamen een aantal alpinisten, journalisten en wetenschappers uit Piemonte eind jaren ‘70 op het idee om een lange aftandswandeling te creëren. De Grande Traversata delle Alpi (GTA)was geboren.
De GTA bestaat tegenwoordig uit ongeveer 65 etappes met een totale lengte van ongeveer 1000 km. Vanuit het noorden begint ze aan de Zwitserse grens op de Nufenenpass bij Alpe di Cruina. Vandaar loopt de GTA ongeveer parallel aan de Franse grens dwars door de over het algemeen eenzame en wilde bergwereld van Piemonte om in Ligurië aan de Middellandse Zee te eindigen bij het plaatsje Ventimiglia. Doel van de GTA is om wandelaars aan te trekken en daardoor de lokale bevolking in staat te stellen om in de vaak zeer afgelegen bergdorpjes en gehuchten wat extra’s te verdienen door het aanbieden van overnachtingsmogelijkheden en maaltijden.
Deze overnachtingsplaatsen die vaak gevestigd zijn in oude leegstaande gebouwen, zoals scholen, worden Posto Tappa’s genoemd.
De GTA heeft de leegloop in de afgelegen bergdorpen in de Westalpen niet echt kunnen stuiten maar heeft er wel voor gezorgd dat er op een aantal plaatsen weer wat nieuwe initiatieven zijn ontstaan waarmee mensen geheel of gedeeltelijk in hun levensonderhoud kunnen voorzien.
In de begin jaren had de GTA buiten Italië nauwelijks enige bekendheid omdat er alleen maar Italiaanstalige documentatie beschikbaar was. Pas midden jaren ’80 na het verschijnen van de twee door Prof. Dr.  Werner Bätzing geschreven Duitstalige boeken over de GTA kwamen er vooral Duitstalige wandelaars naar de GTA.  In Nederland kreeg de GTA pas bekendheid bij een breder publiek na het verschijnen van een artikel van Iris Kürschner over de GTA in het door de ANWB uitgegeven tijdschrift Oppad van maart 2012.Veel meer achtergrond informatie over de GTA  in dit artikel  van Prof. Dr. Werner BätzingTips voor de GTA door Jörg Klingelfuss

Verslag over de GTA van Sue and Martin

Verslag over de GTA van Günter Joos

Verslag over de GTA van Boris Gnielka

La GTA in Provincia di Cuneo

Info over de GTA op Italienwandern

Wanderweb: aktuele informatie over de GTA

Blog over de GTA van Ignace Fermont

Verslag over de GTA van Gillian Price

Artikel in de Tagesspiegel over het Valle Maira

Artikel in het Tijdschrift van de DAV

Blog van Lizzy, verslag GTA van Susa in het Susatal naar Sambuco in het Sturatal

Trough the Italian Alps, Gillian Price

Roversmountains - een verslag van de GTA noord, Nufenenpass - Susa

GTA-blog van Ignace Fermont

DAV-GPS-Links