Met onregelmatige tussenpozen houden wij dit weblog bij over dingen die we in de omgeving van Viggiona beleven, ons opvallen en over zaken die ons interesse hebben.

Viggiona

4,7 km boven Cannero-Riviera ligt tegen de flanken van de Monte Carza het kleine, rustige bergdorpje Viggiona met ca. 200 inwoners. In de omgeving van Viggiona kun je heerlijke wandelingen maken. Wie absolute rust en pure natuur zoekt kan vanuit Viggiona meerdaagse tochten maken door het grootste ongerepte natuurpark van de Alpen, het Val Grande.Viggiona is gelegen in Italiaanse regio Piemonte.
Veel wijnkenners kennen Piemonte omdat hier top wijnen gemaakt worden. Piemonte is het op een na grootste wijnbouwgebied van Italië. De in Piemonte gelegen streken Langhe en Monferrato zijn een mekka voor liefhebbers van absolute top wijnen. Langhe heet het gebied dat is gelegen rondom de stad Alba. Hier worden de meest bekende en gerenommeerde rode wijnen van Italië geproduceerd. Van de Nebbiolo druif worden de Barolo en Barbaresco wijnen gemaakt. Beide wijnen zijn vernoemd naar de gelijknamige steden, die te midden van de wijngaarden liggen. In de streek Moferrato bepalen prachtige wijnbergen het landschapsbeeld. hier worden voornamelijk de druivensoorten Barbera en Dolcetto aangebouwd waaruit eveneens uitstekende wijnen gemaakt worden. Tot de bekendste behoren de Barbera D’Astie en de Dolcetto D’Asti

Ook prachtige witte wijnen komen uit Piemonte.
Natuurlijk zijn het de rode wijnen, waaraan Piemonte zijn reputatie als wijnstreek te danken heeft. Echter, er groeien zowel in de Langhe als in Monferrato ook druiven waaruit voortreffelijke witte wijnen worden gemaakt. In de Langhe is het de Roero Arneis druif en in Monferrato de druivensoort Cortes. Uit de Cortes druif wordt de bij veel wijnkenners bekende witte wijn gemaakt met de naam Gavi. Minder bekend maar wel een geheimtip waard is de witte wijn Timarosso.

Acqui Terme bolwerk van de dessertwijnen.
Rondom de stad Acqui Terme in Piemonte is het bolwerk van de dessertwijnen. Door de lokale bevoling in Piemonte worden dessertwijnen niet alleen gedronken bij het dessert maar ook als aperitief of bij de vele lokale kaassoorten die hier worden gemaakt. De meest bekende dessertwijnen uit de regio rondom Acqui Terme zijnde Brachetto d 'Acqui en de Moscato. Volgens wijnkenners komen de beste Moscato wijnen uit de kleine gemeentes Loazzolo en Strevi.

La dolce vita.
Breng een bezoek aan Piemonte en maak kennis met het veelzijdige landschap, de kunst en cultuurschatten, de Piemontese keuken en natuurlijk de heerlijke wijn ……….Dit is ʺLa dolce vitaʺ