Met onregelmatige tussenpozen houden wij dit weblog bij over dingen die we in de omgeving van Viggiona beleven, ons opvallen en over zaken die ons interesse hebben.

Val Verzasca, 20-02-2016

Het Val Verzasca is een bergdal in het Zwitserse kanton Ticino. Het is meer dan 10 jaar geleden dat we een aantal vakantiedagen doorbrachten in het Val Verzasca. Dus de hoogste tijd voor een hernieuwde kennismaking. De weg tot aan het einde van het dal is sinds ons laatste bezoek aanmerkelijk breder geworden, verder is er in het schitterende dal weinig veranderd.

Het dal opent zich in het zuiden net ten oosten van de stad Locarno. In het begin van het dal wordt de rivier de Verzasca gestuwd, waardoor het langgerekte Lago di Vogorno is ontstaan. Doordat de er de laatste maanden nauwelijks neerslag is gevallen, is het waterpeil in het Lago di Vogorno extreem laag. Vanaf de 220 meter hoge stuwdam wordt gedurende het zomerseizoen gebungeejumpt. De bekendste sprong die hier gemaakt werd was voor een opname van de James Bondfilm GoldenEye. Op een berghelling boven het Lago di Vogorno ligt het authentieke bergdorp Corippo.

Halverwege het dal ligt Lavertezzo, hier heeft de rivier de rotsblokken in de bedding op een bijzonder fraaie manier uitgesleten. Over de Verzasca spant hier een eeuwenoude, uit twee bogen bestaande brug (Ponte dei Salti) die symbool staat voor het dal. Helemaal aan het einde van het dal ligt op een hoogte van ruim 900 meter het autovrije dorp Sonogno. Vanuit het einde van het dal heb je zicht op de 2732 meter hoge Monte Zucchero.  (Suikerberg)

Geen opmerkingen: